Tiffany

  • Tiffany glas is een van onze specialiteiten.

Met “Tiffany” wordt een techniek aangeduid die is ontwikkeld door Louis Comfort Tiffany ( 1848-1933), één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de decoratieve kunsten in Amerika.

Een zeer veelzijdig artiest: schilder, architect, interieurontwerper, ontwerper van tapijten, juwelen, maar vooral bekend geworden als de belangrijkste glaskunstenaar van Amerika.

Hij leidde een bedrijf waarin duizenden glasramen, lampen, mozaïeken en juwelen werden gemaakt. De techniek die hij gebruikte voor bijvoorbeeld glasramen staat bekend als de “koperfolie-techniek”, dat wil zeggen dat op elk stuk glas langs de randen uiterst dunne koperfolie wordt aangebracht, waarna de verschillende stukken glas aan elkaar gesoldeerd kunnen worden.

Voordeel van deze techniek boven de traditionele glas-in-lood techniek is dat heel gedetailleerd – en met heel kleine stukjes glas – gewerkt kan worden: koperfolie is veel minder breed dan loodprofielen.

Zelf heb ik de afgelopen jaren diverse objecten in Tiffany gemaakt, maar ook in een combinatie van traditioneel glas-in-lood en Tiffany.

U vindt meer uitgevoerde projecten op basis van deze techniek in de foto gallery