Uit nood geboren ambacht

In de tijd dat het eerste glas-in-lood werd gemaakt – zo ruwweg rond het jaar 1000 – was men nog niet in staat grote stukken glas te maken. Kleine stukken glas werden met elkaar verbonden door er loden strips omheen te leggen, waarna de loden strips aan elkaar gesoldeerd werden. De kathedralen die in die tijd gebouwd werden bezitten – ondanks die technische beperkingen- prachtige glas-in-lood ramen.

De oudste compleet bewaard gebleven ramen bevinden zich in de dom van Augsburg en stammen uit de 11e eeuw. Glas- in -lood werd dus in eerste instantie gebruikt in kerken en kathedralen.


Later kwam de toepassing ervan in niet-kerkelijke interieurs: paleizen, overheidsgebouwen en woonhuizen. In veel oudere huizen zijn glas-in-lood ramen te vinden. In de loop der tijd zijn nogal wat glas-in-lood ramen in woonhuizen verdwenen vanwege bijvoorbeeld slijtage, vernieling door oorlogsgeweld, vervanging van kozijnen door isolatieglas. Een trend van de laatste jaren is zeker dat in deze situaties nogal wat huiseigenaren toch weer de oorspronkelijke decoratieve glas-in-lood ramen terug willen brengen. Ingebouwd in isolatieglas of als voorzetraam.

Reproducties naar voorbeeld van het origineel kunnen we voor u maken, bespreek met ons de mogelijkheden.

Enkele voorbeelden van onze opdrachten die we voor klanten hebben uitgevoerd vindt u in de Foto Gallery